Staat u stevig genoeg in uw schoenen om dit te doen? Om een medebepalende rol in de beleidsvorming te spelen en de vertaling naar de werkvloer te maken? Of slokken de operationele taken uw tijd en aandacht op en worstelt u met uw positie? In de leergang ‘Adviseren voor HR-professionals’ leert u in vier bijeenkomsten meer invloed uit te oefenen op strategisch niveau en uw positie in de organisatie verstevigen.
Met dé specialist op dit vlak, Adriaan Bekman (directeur IMO) gaat deze training in het voorjaar van 2015 weer van start.
De focus in de leergang ligt op het versterken van deze vaardigheden. Specifiek: het vergroten van regie in gespreksvoering, waarnemen, ontwaren van ‘de vraag achter de vraag’, omgaan met weerstand, beïnvloeden en proces- en projectsturing.
Steviger in uw schoenen als adviseur. Hierin benaderen we ‘strategisch’ in de breedste zin van het woord:
Om deze doelen te bereiken richten we ons op het versterken van uw vaardigheden. Specifiek: het vergroten van regie in gespreksvoering, waarnemen, ontwaren van ‘de vraag achter de vraag’, omgaan met weerstand, beïnvloeden en proces- en projectsturing.
De leergang start met een individuele meting van uw talenten. Onder begeleiding van een van de trainers werkt u op basis hiervan een persoonlijk leerplan uit. In vier bijeenkomsten komen vervolgens de onderstaande onderwerpen aan de orde:
Dag 1
Toepassen van strategische kennis
Actuele trends en ontwikkelingen in het vak en de sector en wat deze betekenen voor uw adviespraktijk.
Adviseren is methodisch handelen
De fasen van het adviesproces (regulatieve cyclus), methodisch handelen als kerncompetentie van de adviseur, HR-vraagstukken en eisen die gesteld worden aan de adviesvaardigheden van de HR-professional.
De adviesvraag in beeld
Het ontwaren van zogenaamde ‘stuurvraagstukken’ en het vaststellen van de oorzaak en de hoofdkenmerken van een probleem. Het krijgen van een adequaat beeld van de kernprocessen in de organisatie, tekortkomingen of verbetermogelijkheden en de voorwaarden voor verandering.
Dag 2
Intake en contractlegging
Verwachtingen en voorwaarden bepalen. Valkuilen en klemmen bij de start van het adviesproces en hoe hier mee om te gaan.
Adviesstrategieën en hun effect
Bepalen van de best passende strategie. Leren rolbewust te werken en voldoende repertoire op te bouwen voor verschillende situaties. Bewustwording van eigen opvattingen en gedrag in adviessituaties.
Dag 3
Implementeren, proces- en projectsturing
Het in de praktijk brengen van het advies: voorwaarden scheppen in tijd, geld en menskracht, doelen formuleren en deadlines stellen. Omgaan met factoren als draagvlak, belangen en afbreukrisico’s.
Omgaan met weerstand
De positieve functie van weerstand: het herkennen, erkennen en effectief benutten van weerstand, valkuilen vermijden en een integer proces op gang brengen. Oftewel: weerstand omzetten in doelgerichte actie.
Dag 4
Omgaan met weerstand (II)
Oefenen in het omgaan met lastige betrokkenen totdat u zegt: ‘Leuk, er is weerstand!’.
Evalueren en borgen
Hoe rond je de implementatie af? Hoe evalueer je de adviesopdracht? Het evalueren van de opdracht levert de opdrachtgever én de adviseur veel op. Ook het borgen van de veranderingen maakt in de praktijk doorgaans het verschil tussen succesvolle en toekomstbestendige veranderingen en de minder succesvolle.
Adriaan Bekman
Oprichter en directeur van IMO, het Instituut voor Mens- & Organisatieontwikkeling (www.het-imo.net), lector Leiderschap aan de Hanze University in Groningen en leider van de kenniskring die onderzoek doet naar leiderschap, zingeving en gemeenschap.
Valentijn Spit
Ondersteunt als Progressional zorgorganisaties, om het beste uit zichzelf en hun mensen te halen. Geeft veelvuldig trainingen op het vlak van managementdevelopment, leiderschap en resultaatgerichtheid en verzorgt ‘train-de-trainer’-programma’s.